Data:
piątek, 25 stycznia 2019
Pierwszą propozycją jest owsianka. Będziemy potrzebować oczywiście płatki owsiane, puree z marchewki i przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, orzechy oraz ulubiony syrop np. z agawy, klonowy bądź też miód.
Kolejną propozycją jest kanapka z pastą z czerwonej fasoli. Blendujemy czerwoną fasolę z suszonymi pomidorami i ulubionymi przyprawami.
Bardzo smaczną propozycją jest również cieciorka z pomidorami. Bardzo szybka w zrobieniu. Bierzemy cieciorkę i podsmażamy. Podsmażamy również pomidory z puszki i przyprawiamy. Dobrym dodatkiem będzie kminek, ale możemy przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami.
Następna propozycja to klasyczna pomidorowa w dość niecodziennym wydaniu. Gotując zupę wrzucamy do niej czerwoną soczewicę, rozgotowujemy, blendujemy, przyprawiamy i mamy zupę, która jest zdecydowanie bardziej pożywna niż klasyczna pomidorowa.
Jeśli już proponujemy klasyczną zupę to zaproponujemy również kotlety mielone. Klasyczne z buraczkami. Można podać z ziemniakami. Różnica jest taka, że zamiast mięsa jest kalafior.
Jeśli już jesteśmy przy daniach obiadowych, to kolejną propozycją będzie makaron. Makaron z brokułem i papryką do zrobienia w trzy minuty. Gotujemy makaron, wrzucamy na patelnię warzywa, przyprawiamy i mamy gotowy, ciepły posiłek.
Jak już makaron, to w dwóch odsłonach. Druga propozycja makaronu, oczywiście najlepiej pełnoziarnistego albo razowego: mamy sos z bakłażana oraz pomidor.
Nie może się obejść bez rzeczy słodkich. Nasza propozycją jest brownie z fasoli do zrobienia w trzy minuty. Blendujemy wszystkie składniki: fasolę, banana, kakao, miód, proszek do pieczenia, pieczemy i mamy ciasto.
Alternatywą są ciastka z dyni. Są to ciastka owsiane, również proste w wykonaniu.
Jeszcze raz zachęcamy do jedzenia warzyw w każdym wydaniu.