Data:
środa, 16 stycznia 2019
Węglowodany to cukry. Cukier generalnie nie jest zdrowy dla naszego organizmu, lecz kwestia węglowodanów jest bardziej złożona. Posiadamy dwa rodzaje węglowodanów – proste i złożone. Wszystkie cukry w naszym organizmie są trawione do cukrów prostych np. glukozy. Cukier, zwany glukozą jest paliwem dla naszego organizmu, w szczególności dla mózgu oraz dla mięśni.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w naszej diecie powinno być mniej więcej od 45 do 70% węglowodanów. Źródłem węglowodanów są nie tylko pieczywo, kasze, makarony, ale również warzywa i owoce. Jak rozwiązać ten konflikt poglądów, że z jednej strony mamy unikać węglowodanów, a z drugiej strony tego, że powinniśmy jeść zarówno owoce jak i warzywa? Tutaj temat wymaga uściślenia, ponieważ zależy jakie węglowodany jemy i jakich należy unikać. Należy unikać węglowodanów prostych.
Unikamy produktów z białej mąki np. pieczywa, makaronu, ciastek i wszelkiej maści słodyczy.
Sięgamy po grube kasze np. jęczmienną, gryczaną, makaron z mąki pełnoziarnistej, pieczywo z mąki pełnoziarnistej oraz warzywa i owoce.
Warzywa poza tym, że dostarczają nam dużo minerałów i witamin, dostarczają nam również błonnik pokarmowy. Mimo, że błonnika i tak nie trawimy, to właśnie dzięki temu reguluje on perystaltykę jelit. Błonnik pomaga w usuwaniu niestrawionych resztek pokarmowych i pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi. Dzięki temu, że pęcznieje w żołądku, pozwala nam być sytymi przez dłuższy czas, przez co nie jesteśmy aż tak szybko głodni. Mimo, że jest bardzo niepozorny, pełni ważną rolę w naszym organizmie.
Błonnik znajdziemy nie tylko w warzywach, ale i owocach oraz wszystkich produktach typu pełnoziarnistego przemiału. Warzywa najlepiej spożywać w postaci jak najmniej przetworzonej, czyli np. surowe, i jeżeli jest to tylko możliwe, również nie obranej. Jeżeli gotujemy, to najlepiej al dente, czyli na pół twardo.
Podsumowując, węglowodany są nam potrzebnedo tego, żeby dostarczać naszemu organizmowi przede wszystkim energii. Poza tym są budulcem struktur komórkowych i dodatkowo jeszcze zapewniają nam odpowiedni zapas glikogenu, który dostarcza energię do mięśni kiedy zwyczajnie skończy się glukoza.
Przypomnijmy, należy wybierać produkty pełnoziarniste: pieczywo, kaszę, makarony, warzywa oraz owoce.