Dietetyka na obcasach – Smaczne i zdrowe świąteczne potrawy

/ / Bez kategorii

W Studio Figura skupiamy się na tym, aby zwracać uwagę na zdrowe odżywianie. Wigilia i święta to czas, w którym wszyscy zasiadamy przy wspólnym stole z naszymi rodzinami i spożywamy posiłki. W Polskich domach stoły są syto zastawione a kuchnia nie zawsze jest lekka i zdrowa. Mamy dla Was kilka propozycji na świąteczne przysmaki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

  • Zupa grzybowa oraz tradycyjny barszcz.

Zupa grzybowa jest przygotowana w tradycyjny sposób na bazie suszonych grzybów oraz wywaru z włoszczyzny. Można ją zabielić odrobiną jogurtu, a jeśli ktoś lubi, można podać ją z ziemniakami.

Barszcz Czerwony to zupa, która sama w sobie jest zdrowa, więc nie ma tutaj potrzeby dokonywania wielu modyfikacji klasycznego przepisu. Barszcz jest zrobiony ze świeżych buraków na wywarze z włoszczyzny. Zamiast koncentrować się na tym, co wkładamy do barszczu, warto zastanowić się nad tym co dodajemy do niego na talerzu. Dla przykładu uszka z białej mąki możemy zamienić na uszka z mąką pełnoziarnistą pszenną. Wówczas uszka będą równie smaczne, a przy okazji dużo zdrowsze.

  • Tatar na avocado

Użyjemy do niego ogórka konserwowego, soku z cytryny, cebuli oraz przepiórczego jaja. Możemy go zjeść z pełnoziarnistym chlebem.

  • Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa bardzo często gości na polskich stołach. Przygotowujemy śledzia marynowanego, jabłka, jajka, kiszone ogórki, por i sos na bazie jogurtu i chrzanu.

  • Bigos

Jeśli chcemy uraczyć się bigosem w święta, najważniejsze jest, aby użyć samych dobrych jakościowo produktów. Warto kupić dobrą, naturalnie kiszoną kapustę, nie kwaszoną sztucznymi zakwaszaczami. Istotne jest również dobrej jakości mięso i kiełbasa.

  • Pierniki

Święta nie mogą się odbyć bez słodkości. Przygotujmy pierniki, ale w zdrowej pełnoziarnistej wersji. Użyjmy pełnoziarnistej mąki, ksylitolu zmielonego na puder, kakao i przypraw takich jak: cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa, soda oczyszczona i masło. Zamiast masła do takich pierniczków można dodać np. olej kokosowy albo oleje płynne jak np. olej z pestek winogron.

  • Pierogi z kapustą i z grzybami

Ciasto na pierogi można przygotować z mąki pełnoziarnistej i od razu staną się zdrowsze.

Polecamy spróbować wprowadzić zdrowe modyfikacje, tak aby święta nie stawały się dla nas tuczącym okresem po którym jesteśmy zmęczeni i ociężali.