Złotą zasadą zdrowego odżywiania są owoce i warzywa sezonowe. Powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby na naszych talerzach znajdowały się owoce, które mają jak najmniej nawozów sztucznych oraz środków przyspieszających wzrost. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie spożywamy zbędnej chemii.
Lista substancji chemicznych zawartych w warzywach i owocach może być długa. Najczęściej jednak nasze owoce i warzywa zawierają duże ilości:
- środków chwastobójczych, pleśniobójczych czy grzybobójczych,
- regulatorów wzrostu,
- pestycydów (ochrona przed szkodnikami, uważana za toksyczną dla ludzi i np. pszczół),
- przyspieszaczy wzrostu,
- nawozów sztucznych.
Większa część tego typu upraw znajduje się w pobliżu dróg i autostrad. Właśnie dlatego warzywa i owoce produkowane na dużą skalę, często są skażone różnego rodzaju metalami ciężkimi.
Każda pora roku daje nam ogromne możliwości dbania o zdrowie, poprzez wzbogacanie jej właśnie owocami warzywami sezonowymi.
Zacznijmy od owoców i warzyw, które swobodnie możemy spożywać w porze zimowej:
Zimą sięgamy po:
- cykorię – grudzień, styczeń, luty
- roszponkę – grudzień
- endywię – grudzień, styczeń, luty
są to warzywa liściowate, które pozwolą nam wzmocnić naszą odporność na początku zimy. Doskonałe będą również:
- kapusta włoska – grudzień, styczeń, luty
- kapusta biała i czerwona, kalarepa – grudzień, styczeń, luty
- brukselka – grudzień, styczeń, luty
- jarmuż – grudzień, styczeń, luty
- kalafior – grudzień
Bogate w potas ziemniaki – grudzień, styczeń, luty, również powinny zawitać na naszych stołach na początku tej pory roku.
Ważne w tym okresie są również:
- pietruszka – grudzień, styczeń, luty
- brukiew – grudzień, styczeń, luty
- rzodkiew biała – grudzień, styczeń, luty
- por, marchew – grudzień
- burak ćwikłowy – grudzień
- seler, cebula – grudzień
- czosnek – grudzień
- por – grudzień, styczeń, luty
- marchew – grudzień, styczeń, luty
- burak ćwikłowy – grudzień, styczeń, luty
- seler – grudzień, styczeń, luty
- cebula – grudzień, styczeń, luty
- czosnek – grudzień, styczeń, luty
- dynia – grudzień, styczeń, luty
W lutym do naszej diety powinny wkroczyć owoce, takie jak: jabłka i gruszki – styczeń, luty oraz kalarepa – styczeń, luty.
Z początkiem wiosny wciąż sięgamy po:
kapustę włoską – marzec
kapustę białą i czerwoną – marzec
brukselkę – marzec
jarmuż – marzec
kalarepę – marzec
jabłka – marzec, kwiecień, maj
gruszki – marzec
dynię – marzec
ziemniaki – marzec, kwiecień
pietruszkę – marzec, kwiecień, maj
por – marzec, kwiecień
brukiew – marzec, kwiecień
rzodkiew – marzec, kwiecień, maj
marchew – marzec, kwiecień, maj
buraka ćwikłowego – marzec
seler – marzec, kwiecień
cebulę – marzec, kwiecień, maj
czosnek – marzec, kwiecień, maj
Do naszej diety wprowadzamy wówczas topinambur – marzec, kwiecień
W kwietniu do diety dołącza: natka pietruszki, szczypiorek i cebula dymka – kwiecień, maj . Wraca roszponka, burak ćwikłowy – kwiecień. Z owoców w kwietniu do diety powinien dołączyć również rabarbar – kwiecień, maj.
W Maju do diety wprowadzamy sałatę rzymską, karbowaną, masłową, lodową, szczaw, batwinę, szparagi, szczypiorek, groszek zielony i cukrowy. Z owoców do diety dochodzi agrest.
W okresie letnim pozostają
natka pietruszki – czerwiec, lipiec
sałata rzymska, karbowana, masłowa, lodowa – czerwiec, lipiec, sierpień
szczaw – czerwiec, lipiec
szczypiorek – czerwiec, lipiec, sierpień
cebula dymka – czerwiec, lipiec, sierpień
czosnek – czerwiec, lipiec, sierpień
groszek zielony – czerwiec, lipiec
groszek cukrowy – czerwiec, lipiec
szparagi – czerwiec
rabarbar – czerwiec
cebula – czerwiec, lipiec, sierpień
Dieta powinna być wówczas również wzbogacana
rukolą – czerwiec, lipiec, sierpień
boćwiną – czerwiec, lipiec
botwiną – czerwiec, lipiec
rukwią wodną – czerwiec, lipiec, sierpień
szpinakiem – czerwiec
kalarepą – czerwiec, lipiec
kalafiorem – czerwiec, lipiec, sierpień
rzodkiewką – czerwiec
młodą marchwią – czerwiec, lipiec
młodą pietruszką – czerwiec, lipiec
pomidorami – czerwiec, lipiec, sierpień
młodymi ziemniakami – czerwiec, lipiec
ogórkiem – czerwiec, lipiec, sierpień
fasolą szparagową – czerwiec, lipiec
Warto sięgnąć również po młodą kapustę włoską i białą a także czerwoną , rzodkiew białą – czerwiec, lipiec, sierpień czy młody por – czerwiec, lipiec
Jeśli chodzi o owoce, które obowiązują latem, są to
wiśnie – czerwiec
agrest – czerwiec, lipiec, sierpień
jagody – czerwiec, lipiec, sierpień
truskawki – czerwiec
Latem do diety dołączamy szpinak, por, seler, bób, cukinię, a owoce jakie obowiązują to maliny, morele, czereśnie, porzeczki, arbuz, brzoskwinie, jeżyny, tak więc jest z czego wybierać i nie można narzekać na nudę w związku z lipcowymi owocowymi wyborami.
W sierpniu warto pamiętać o spożywaniu brokuł, pory, marchwi, buraka ćwikłowego, brukiew , bakłażana, papryki, dyni, ziemniaków, porzeczki, borówek, nektarynek, brzoskwiń, śliwek, jeżyn, moreli, wczesnych odmian jabłek, gruszek oraz winogron.
Jesienią, nasze jadłospisy się kurczą, ale bez obaw i ta pora roku daje nam możliwość urozmaicenia naszej diety. Zatem o tej porze roku powinniśmy sięgać po
rukolę – wrzesień, październik
sałatę rzymską, karbowaną, masłową lodową – wrzesień, październik
boćwinę – wrzesień, październik
natakę pietruszki – wrzesień, październik, listopad
szczaw – wrzesień, październik
rukiew wodną – wrzesień, październik
szpinak – wrzesień, październik, listopad
kapustę włoską, białą, czerwoną – wrzesień, październik, listopad
brokuł – wrzesień, październik
kalafior – wrzesień, październik, listopad
por – wrzesień, październik, listopad
seler – wrzesień, październik, listopad
szczypiorek – wrzesień, październik
rzodkiew białą – wrzesień, październik, listopad
marchew – wrzesień, październik, listopad
buraka ćwikłowego – wrzesień, październik, listopad
brukiew – wrzesień, październik, listopad
cebulę – wrzesień, październik, listopad
rzodkiewkę – wrzesień, październik
pietruszkę – wrzesień, październik, listopad
czosnek – wrzesień, październik, listopad
Zostają z nami również po lecie
pomidory – wrzesień, październik
cukinia – wrzesień, październik
papryka – wrzesień, październik
dynia – wrzesień, październik, listopad
bakłażan – wrzesień, październik
ogórek – wrzesień
fasola szparagowa – wrzesień
ziemniaki – wrzesień, październik, listopad
Z smacznych, słodkich owoców jesienią możemy sięgać po
maliny – wrzesień
żurawinę – wrzesień, październik, listopad
śliwki – wrzesień, październik
borówki amerykańskie – wrzesień
winogrona – wrzesień, październik
nektarynki – wrzesień
brzoskwinie, – wrzesień
jabłka – wrzesień, październik, listopad
gruszki – wrzesień, październik, listopad
W październiku do jesiennej diety wprowadzamy cykorię, edywię, jarmuż, brukselkę, i roszponkę, topinambur które zostają w naszej diecie do końca jesieni. Możemy sięgać także po kalarepę.