Data: piątek, 29 marca 2024

Thumbnail Post Image
Złotą zasadą zdrowego odżywiania są owoce i warzywa sezonowe. Powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby na naszych talerzach znajdowały się owoce, które mają jak najmniej nawozów sztucznych oraz środków przyspieszających wzrost. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie spożywamy zbędnej chemii. Lista substancji chemicznych zawartych w warzywach i owocach może być długa. Najczęściej jednak nasze owoce i warzywa zawierają duże ilości:
  • środków chwastobójczych, pleśniobójczych czy grzybobójczych,
  • regulatorów wzrostu,
  • pestycydów (ochrona przed szkodnikami, uważana za toksyczną dla ludzi i np. pszczół),
  • przyspieszaczy wzrostu,
  • nawozów sztucznych.
Większa część tego typu upraw znajduje się w pobliżu dróg i autostrad. Właśnie dlatego warzywa i owoce produkowane na dużą skalę, często są skażone różnego rodzaju metalami ciężkimi. Każda pora roku daje nam ogromne możliwości dbania o zdrowie, poprzez wzbogacanie jej właśnie owocami warzywami sezonowymi. Zacznijmy od owoców i warzyw, które swobodnie możemy spożywać w porze zimowej: Zimą sięgamy po:
  • cykorię – grudzień, styczeń, luty
  • roszponkę – grudzień
  • endywię – grudzień, styczeń, luty
są to warzywa liściowate, które pozwolą nam wzmocnić naszą odporność na początku zimy. Doskonałe będą również:
  • kapusta włoska – grudzień, styczeń, luty
  • kapusta biała i czerwona, kalarepa – grudzień, styczeń, luty
  • brukselka – grudzień, styczeń, luty
  • jarmuż – grudzień, styczeń, luty
  • kalafior – grudzień
Bogate w potas ziemniaki – grudzień, styczeń, luty, również powinny zawitać na naszych stołach na początku tej pory roku. Ważne w tym okresie są również:
  • pietruszka – grudzień, styczeń, luty
  • brukiew – grudzień, styczeń, luty
  • rzodkiew biała – grudzień, styczeń, luty
  • por, marchew – grudzień
  • burak ćwikłowy – grudzień
  • seler, cebula – grudzień
  • czosnek – grudzień
  • por – grudzień, styczeń, luty
  • marchew – grudzień, styczeń, luty
  • burak ćwikłowy – grudzień, styczeń, luty
  • seler – grudzień, styczeń, luty
  • cebula – grudzień, styczeń, luty
  • czosnek – grudzień, styczeń, luty
  • dynia – grudzień, styczeń, luty
W lutym do naszej diety powinny wkroczyć owoce, takie jak: jabłka i gruszki – styczeń, luty oraz kalarepa – styczeń, luty. Z początkiem wiosny wciąż sięgamy po: kapustę włoską – marzec kapustę białą i czerwoną – marzec brukselkę – marzec jarmuż – marzec kalarepę – marzec jabłka – marzec, kwiecień, maj gruszki – marzec dynię – marzec ziemniaki – marzec, kwiecień pietruszkę – marzec, kwiecień, maj por – marzec, kwiecień brukiew – marzec, kwiecień rzodkiew – marzec, kwiecień, maj marchew – marzec, kwiecień, maj buraka ćwikłowego – marzec seler – marzec, kwiecień cebulę – marzec, kwiecień, maj czosnek – marzec, kwiecień, maj Do naszej diety wprowadzamy wówczas topinambur – marzec, kwiecień W kwietniu do diety dołącza: natka pietruszki, szczypiorek i cebula dymka – kwiecień, maj . Wraca roszponka, burak ćwikłowy – kwiecień. Z owoców w kwietniu do diety powinien dołączyć również rabarbar – kwiecień, maj. W Maju do diety wprowadzamy sałatę rzymską, karbowaną, masłową, lodową, szczaw, batwinę, szparagi, szczypiorek, groszek zielony i cukrowy. Z owoców do diety dochodzi agrest. W okresie letnim pozostają natka pietruszki – czerwiec, lipiec sałata rzymska, karbowana, masłowa, lodowa – czerwiec, lipiec, sierpień szczaw – czerwiec, lipiec szczypiorek – czerwiec, lipiec, sierpień cebula dymka – czerwiec, lipiec, sierpień czosnek – czerwiec, lipiec, sierpień groszek zielony – czerwiec, lipiec groszek cukrowy – czerwiec, lipiec szparagi – czerwiec rabarbar – czerwiec cebula – czerwiec, lipiec, sierpień Dieta powinna być wówczas również wzbogacana rukolą – czerwiec, lipiec, sierpień boćwiną – czerwiec, lipiec botwiną – czerwiec, lipiec rukwią wodną – czerwiec, lipiec, sierpień szpinakiem – czerwiec kalarepą – czerwiec, lipiec kalafiorem – czerwiec, lipiec, sierpień rzodkiewką – czerwiec młodą marchwią – czerwiec, lipiec młodą pietruszką – czerwiec, lipiec pomidorami – czerwiec, lipiec, sierpień młodymi ziemniakami – czerwiec, lipiec ogórkiem – czerwiec, lipiec, sierpień fasolą szparagową – czerwiec, lipiec Warto sięgnąć również po młodą kapustę włoską i białą a także czerwoną , rzodkiew białą – czerwiec, lipiec, sierpień czy młody por – czerwiec, lipiec Jeśli chodzi o owoce, które obowiązują latem, są to wiśnie – czerwiec agrest – czerwiec, lipiec, sierpień jagody – czerwiec, lipiec, sierpień truskawki – czerwiec Latem do diety dołączamy szpinak, por, seler, bób, cukinię, a owoce jakie obowiązują to maliny, morele, czereśnie, porzeczki, arbuz, brzoskwinie, jeżyny, tak więc jest z czego wybierać i nie można narzekać na nudę w związku z lipcowymi owocowymi wyborami. W sierpniu warto pamiętać o spożywaniu brokuł, pory, marchwi, buraka ćwikłowego, brukiew , bakłażana, papryki, dyni, ziemniaków, porzeczki, borówek, nektarynek, brzoskwiń, śliwek, jeżyn, moreli, wczesnych odmian jabłek, gruszek oraz winogron. Jesienią, nasze jadłospisy się kurczą, ale bez obaw i ta pora roku daje nam możliwość urozmaicenia naszej diety. Zatem o tej porze roku powinniśmy sięgać po rukolę – wrzesień, październik sałatę rzymską, karbowaną, masłową lodową – wrzesień, październik boćwinę – wrzesień, październik natakę pietruszki – wrzesień, październik, listopad szczaw – wrzesień, październik rukiew wodną – wrzesień, październik szpinak – wrzesień, październik, listopad kapustę włoską, białą, czerwoną – wrzesień, październik, listopad brokuł – wrzesień, październik kalafior – wrzesień, październik, listopad por – wrzesień, październik, listopad seler – wrzesień, październik, listopad szczypiorek – wrzesień, październik rzodkiew białą – wrzesień, październik, listopad marchew – wrzesień, październik, listopad buraka ćwikłowego – wrzesień, październik, listopad brukiew – wrzesień, październik, listopad cebulę – wrzesień, październik, listopad rzodkiewkę – wrzesień, październik pietruszkę – wrzesień, październik, listopad czosnek – wrzesień, październik, listopad Zostają z nami również po lecie pomidory – wrzesień, październik cukinia – wrzesień, październik papryka – wrzesień, październik dynia – wrzesień, październik, listopad bakłażan – wrzesień, październik ogórek – wrzesień fasola szparagowa – wrzesień ziemniaki – wrzesień, październik, listopad Z smacznych, słodkich owoców jesienią możemy sięgać po maliny – wrzesień żurawinę – wrzesień, październik, listopad śliwki – wrzesień, październik borówki amerykańskie – wrzesień winogrona – wrzesień, październik nektarynki – wrzesień brzoskwinie, – wrzesień jabłka – wrzesień, październik, listopad gruszki – wrzesień, październik, listopad W październiku do jesiennej diety wprowadzamy cykorię, edywię, jarmuż, brukselkę, i roszponkę, topinambur które zostają w naszej diecie do końca jesieni. Możemy sięgać także po kalarepę.