Rośliny sezonowe

/ / Dieta i ćwiczenia, Styl życia

Złotą zasadą zdrowego odżywiania są owoce i warzywa sezonowe. Powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby na naszych talerzach znajdowały się owoce, które mają jak najmniej nawozów sztucznych oraz środków przyspieszających wzrost. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie spożywamy zbędnej chemii.

Lista substancji chemicznych zawartych w warzywach i owocach może być długa. Najczęściej jednak nasze owoce i warzywa zawierają duże ilości:

  • środków chwastobójczych, pleśniobójczych czy grzybobójczych,
  • regulatorów wzrostu,
  • pestycydów (ochrona przed szkodnikami, uważana za toksyczną dla ludzi i np. pszczół),
  • przyspieszaczy wzrostu,
  • nawozów sztucznych.

Większa część tego typu upraw znajduje się w pobliżu dróg i autostrad. Właśnie dlatego warzywa i owoce produkowane na dużą skalę, często są skażone różnego rodzaju metalami ciężkimi.

Każda pora roku daje nam ogromne możliwości dbania o zdrowie, poprzez wzbogacanie jej właśnie owocami warzywami sezonowymi.

Zacznijmy od owoców i warzyw, które swobodnie możemy spożywać w porze zimowej:

Zimą sięgamy po:

  • cykorię – grudzień, styczeń, luty
  • roszponkę – grudzień
  • endywię – grudzień, styczeń, luty

są to warzywa liściowate, które pozwolą nam wzmocnić naszą odporność na początku zimy. Doskonałe będą również:

  • kapusta włoska – grudzień, styczeń, luty
  • kapusta biała i czerwona, kalarepa – grudzień, styczeń, luty
  • brukselka – grudzień, styczeń, luty
  • jarmuż – grudzień, styczeń, luty
  • kalafior – grudzień

Bogate w potas ziemniaki – grudzień, styczeń, luty, również powinny zawitać na naszych stołach na początku tej pory roku.

Ważne w tym okresie są również:

  • pietruszka – grudzień, styczeń, luty
  • brukiew – grudzień, styczeń, luty
  • rzodkiew biała – grudzień, styczeń, luty
  • por, marchew – grudzień
  • burak ćwikłowy – grudzień
  • seler, cebula – grudzień
  • czosnek – grudzień
  • por – grudzień, styczeń, luty
  • marchew – grudzień, styczeń, luty
  • burak ćwikłowy – grudzień, styczeń, luty
  • seler – grudzień, styczeń, luty
  • cebula – grudzień, styczeń, luty
  • czosnek – grudzień, styczeń, luty
  • dynia – grudzień, styczeń, luty

W lutym do naszej diety powinny wkroczyć owoce, takie jak: jabłka i gruszki – styczeń, luty oraz kalarepa – styczeń, luty.

Z początkiem wiosny wciąż sięgamy po:

kapustę włoską – marzec

kapustę białą i czerwoną – marzec

brukselkę – marzec

jarmuż – marzec

kalarepę – marzec

jabłka – marzec, kwiecień, maj

gruszki – marzec

dynię – marzec

ziemniaki – marzec, kwiecień

pietruszkę – marzec, kwiecień, maj

por – marzec, kwiecień

brukiew – marzec, kwiecień

rzodkiew – marzec, kwiecień, maj

marchew – marzec, kwiecień, maj

buraka ćwikłowego – marzec

seler – marzec, kwiecień

cebulę – marzec, kwiecień, maj

czosnek – marzec, kwiecień, maj

Do naszej diety wprowadzamy wówczas topinambur – marzec, kwiecień

W kwietniu do diety dołącza: natka pietruszki, szczypiorek i cebula dymka – kwiecień, maj . Wraca roszponka, burak ćwikłowy – kwiecień. Z owoców w kwietniu do diety powinien dołączyć również rabarbar – kwiecień, maj.

W Maju do diety wprowadzamy sałatę rzymską, karbowaną, masłową, lodową, szczaw, batwinę, szparagi, szczypiorek, groszek zielony i cukrowy. Z owoców do diety dochodzi agrest.

W okresie letnim pozostają

natka pietruszki – czerwiec, lipiec

sałata rzymska, karbowana, masłowa, lodowa – czerwiec, lipiec, sierpień

szczaw – czerwiec, lipiec

szczypiorek – czerwiec, lipiec, sierpień

cebula dymka – czerwiec, lipiec, sierpień

czosnek – czerwiec, lipiec, sierpień

groszek zielony – czerwiec, lipiec

groszek cukrowy – czerwiec, lipiec

szparagi – czerwiec

rabarbar – czerwiec

cebula – czerwiec, lipiec, sierpień

Dieta powinna być wówczas również wzbogacana

rukolą – czerwiec, lipiec, sierpień

boćwiną – czerwiec, lipiec

botwiną – czerwiec, lipiec

rukwią wodną – czerwiec, lipiec, sierpień

szpinakiem – czerwiec

kalarepą – czerwiec, lipiec

kalafiorem – czerwiec, lipiec, sierpień

rzodkiewką – czerwiec

młodą marchwią – czerwiec, lipiec

młodą pietruszką – czerwiec, lipiec

pomidorami – czerwiec, lipiec, sierpień

młodymi ziemniakami – czerwiec, lipiec

ogórkiem – czerwiec, lipiec, sierpień

fasolą szparagową – czerwiec, lipiec

Warto sięgnąć również po młodą kapustę włoską i białą a także czerwoną , rzodkiew białą – czerwiec, lipiec, sierpień czy młody por – czerwiec, lipiec

Jeśli chodzi o owoce, które obowiązują latem, są to

wiśnie – czerwiec

agrest – czerwiec, lipiec, sierpień

jagody – czerwiec, lipiec, sierpień

truskawki – czerwiec

Latem do diety dołączamy szpinak, por, seler, bób, cukinię, a owoce jakie obowiązują to maliny, morele, czereśnie, porzeczki, arbuz, brzoskwinie, jeżyny, tak więc jest z czego wybierać i nie można narzekać na nudę w związku z lipcowymi owocowymi wyborami.

W sierpniu warto pamiętać o spożywaniu brokuł, pory, marchwi, buraka ćwikłowego, brukiew , bakłażana, papryki, dyni, ziemniaków, porzeczki, borówek, nektarynek, brzoskwiń, śliwek, jeżyn, moreli, wczesnych odmian jabłek, gruszek oraz winogron.

Jesienią, nasze jadłospisy się kurczą, ale bez obaw i ta pora roku daje nam możliwość urozmaicenia naszej diety. Zatem o tej porze roku powinniśmy sięgać po

rukolę – wrzesień, październik

sałatę rzymską, karbowaną, masłową lodową – wrzesień, październik

boćwinę – wrzesień, październik

natakę pietruszki – wrzesień, październik, listopad

szczaw – wrzesień, październik

rukiew wodną – wrzesień, październik

szpinak – wrzesień, październik, listopad

kapustę włoską, białą, czerwoną – wrzesień, październik, listopad

brokuł – wrzesień, październik

kalafior – wrzesień, październik, listopad

por – wrzesień, październik, listopad

seler – wrzesień, październik, listopad

szczypiorek – wrzesień, październik

rzodkiew białą – wrzesień, październik, listopad

marchew – wrzesień, październik, listopad

buraka ćwikłowego – wrzesień, październik, listopad

brukiew – wrzesień, październik, listopad

cebulę – wrzesień, październik, listopad

rzodkiewkę – wrzesień, październik

pietruszkę – wrzesień, październik, listopad

czosnek – wrzesień, październik, listopad

Zostają z nami również po lecie

pomidory – wrzesień, październik

cukinia – wrzesień, październik

papryka – wrzesień, październik

dynia – wrzesień, październik, listopad

bakłażan – wrzesień, październik

ogórek – wrzesień

fasola szparagowa – wrzesień

ziemniaki – wrzesień, październik, listopad

Z smacznych, słodkich owoców jesienią możemy sięgać po

maliny – wrzesień

żurawinę – wrzesień, październik, listopad

śliwki – wrzesień, październik

borówki amerykańskie – wrzesień

winogrona – wrzesień, październik

nektarynki – wrzesień

brzoskwinie, – wrzesień

jabłka – wrzesień, październik, listopad

gruszki – wrzesień, październik, listopad

W październiku do jesiennej diety wprowadzamy cykorię, edywię, jarmuż, brukselkę, i roszponkę, topinambur które zostają w naszej diecie do końca jesieni. Możemy sięgać także po kalarepę.